Førstehold

Guldholdet fra 1979 fejres til FCM-kamp

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Esbjerg fB har fem danske mesterskaber bag sig, og det seneste kom i hus d. 28. oktober 1979. Til kampen mod FC Midtjylland fredag d. 25. oktober markerer vi 40-års jubilæet før, under og efter kampen på Blue Water Arena.

D. 28. oktober 1979 kunne Esbjerg fB og byens borgere lade champagnepropperne sprænge, idet det lykkedes at hjemtage klubbens femte danske mesterskab en spillerunde før tid efter en fantastisk præstation. Guldholdet fra dengang bliver hyldet før, under og efter kampen mod FC Midtjylland fredag d. 25. oktober i anledningen af 40-års jubilæet.
Mesterskabet, som er EfB’s seneste, blev sikret med østrigske Rudi Strittich ved cheftræner-roret som en kulmination på flere års optur. I 1977 fik holdet en bronzemedalje, i 1978 blev det til sølv og i 1979 altså guldmedaljer og et fortjent mesterskab. Guldet kom i hus efter en flot slutspurt, hvor EfB efter halvdelen af turneringen var syv point efter KB på førstepladsen – det var meget, fordi en sejr dengang kun kastede to point af sig.
Ikke guldfavoritter
EfB fik en godkendt start på sæsonen, der fulgte kalenderåret, men det lå ikke i kortene, at holdet ved sæsonafslutning skulle ligge nummer et i 1. division, som dengang var navnet på landets bedste række.
Efter de første 10 spillerunder var EfB placeret som nummer tre i rækken kun overgået af KB, der i 1992 fusionerede med B1903 og blev til FC København, på førstepladsen og Næstved.
I de følgende kampe frem mod sommerpausen tabte EfB først med 0-2 til BK Frem, inden KB kom på besøg på Esbjerg Stadion. Her blev københavnerne sendt hjem med et 0-1-nederlag på mål af angriber Henning Nielsen, og mange roste efterfølgende Strittich for sit taktiske mesterstykke ved at mandsopdække landsholdsspillerne Torsten Andersen og Finn Laudrup.
Også Næstved BK og Ikast fS blev besejret, inden EfB og AGF delte i 15. spillerunde.
Det placerede EfB på andenpladsen halvvejs i turneringen – syv point efter KB, der lå etter.
Midtvejspause og transferrygter
I løbet af sommerpausen gik der mange rygter om til- og afgange med EfB som omdrejningspunkt. Klubben forsøgte at hente Lars Jensen i AGF, og angriberen ville gerne skifte – men ikke flytte, og så faldt det til jorden. Det samme var tilfældet med Aage Hansen fra AB og Birger Mouritzen fra Vanløse, og bestyrelsen konkluderede efterfølgende, at det var svært at lokke københavnske spillere til Esbjerg.
Den anden vej rundt var Leif Hansen tæt på at skifte EfB ud med 3. divisionsklubben Kolding IF, som tilbød midtbanespilleren en væsentligt bedre kontrakt. Samtidig var det tillokkende for Hansen, der boede i Vejen og arbejdede som typograf hos Vejen Reklametryk, at han kunne spare tid og kilometer i en stresset hverdag. Da tingene spidsede til, lykkedes det dog EfB at overtale Leif Hansen til at blive.
Derudover var det alvorligt for EfB, at midtbanegeneralen Jens Jørn Berthelsen var tæt på at skifte til hollandske Roda. Rudi Strittich, der udover at være cheftræner også var Berthelsens rådgiver, havde forhandlet alt på plads, og skiftet var mere eller mindre en realitet. Den eneste hurdle var, at Jens Jørns kone Anni var gravid i femte måned, og det gjorde til sidst, at parret blev i Esbjerg, hvilket alle med sympati for EfB var glade for.
Jagten begynder for alvor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”18393″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]EfB kom godt ud til anden halvdel af sæsonen, og hentede tre sejre og to uafgjorte i de første fem spillerunder. De tre hjemmekampe mod Næstved, Ikast og AaB blev vundet, mens det blev til uafgjorte resultater på udebane mod AGF og B93. 1-1-resultatet i 20. runde mod 93’erne, der lå andensidst som nummer 15, var ikke tilfredsstillende for EfB, men humøret steg på vej hjem, da det blev kendt, at Hvidovre foran 5.000 tilskuere havde besejret KB med 2-1.
Afstanden op til københavnerne på førstepladsen var dermed reduceret til tre point 10 runder før slut.
I de efterfølgende kampe leverede EfB atter stabilt, og formår blandt andet at vinde på udebane i Vejle med 1-2. Foran 11.000 tilskuere bragte Erik Jespersen EfB foran med 1-0 efter en lille time, inden talentfulde Kenneth Brylle udlignede. 20 minutter før tid afgjorde Flemming Iversen dog sagerne til vestjysk fordel, og et fantastisk resultat var i hus.
På forhånd havde EfB erklæret, at et point ville være acceptabelt, idet holdet i midtugen havde været en tur i Tjekkoslovakiet og fået en lussing på hele 0-6 mod Brno i UEFA Cuppens første runde.
Med successen fra Nørreskoven i ryggen forventede tilskuerne en sejr hjemme i Esbjerg over bundholdet Skovbakken. EfB havde dog problemer med at skabe spillet, og måtte nøjes med et 2-2-resultat på en heldig udligning fra Kristian Østergaard i anden halvleg.
Fem runder tilbage
Med et point op til KB på førstepladsen var der lagt op til en tæt afslutning på sæsonen i 1. division – ikke mindst fordi hele landet øjnede muligheden for en regulær finale i 30. og sidste spillerunde mellem netop KB og EfB.
EfB spillede d. 3. oktober returkamp mod Brno, hvor det blev til en 1-0-sejr. Det rakte dog ikke til avancement qua det forfærdelige resultat ugen for inden, og derfor var fokus med det samme på den hjemlige liga.
I de følgende tre kampe blev der hentet maksimumpoint, og især sejren i runde 28 over Kastrup var dramatisk.
Cheftræner for Kastrup, Niels Christian Holmstrøm, var før opgøret skarp i retorikken på spørgsmålet om, hvem han så som dansk mester.
– For min skyld må det blive alle andre end Esbjerg fB. Den form for destruktiv, kujonfodbold vestjyderne spiller, er ødelæggende for dansk fodbold. Hvis alle spiller på samme måde, så jages tilskuerne væk, lød det.
EfB vandt med 2-1 på udebane efter at have været bagud i en kamp for, hvor flere spillere måtte sidde over med influenza. Henning Nielsen var også tvivlsom, men erklærede sig spilleklar, og det var vigtigt, for han scorede et af holdets to mål i anden halvleg.
I samme runde sendte Ikast KB hjem med et 1-2-nederlag, og det betød, at EfB med to runder igen pludselig var etter.
Mesterskabet sikres
29. spillerunde blev derfor et tilløbsstykke på stadion i Esbjerg, idet EfB med minimum et point ville sikre sig det femte mesterskab – og det første i 14 år.
Flere dage før kampen mod Frem var der meldt udsolgt, og de 13.100 tilskuere kunne ved slutfløjt juble højt. EfB havde vundet med 3-1 på to mål af Kristian Østergård og et af Henning Nielsen, og dermed var den store finale i sidste spillerunde ude mod KB afblæst. EfB havde sikret sig guldet en runde før tid, og dermed sluttede jagten, som startede d. søndag d. 10. juni med 1-0-sejren over KB, idet holdet havde hentet 10 point mere end københavnerne på de 17 spillerunder siden den lune sommeraften.
Søndag d. 4. november 1979 rejste EfB til hovedstaden med over 1.000 fans i ryggen i særtog til sæsonens sidste kamp.
Selvom der ikke var noget at spille om, gjorde EfB arbejdet færdigt og vendte 0-2 mod KB til 3-2 foran 5.400 tilskuere, og holdet satte dermed en stor streg under mesterværdigheden. Henning Nielsen scorede to gange i opgøret, og det rakte til en førsteplads på den samlede topscorerliste.
Efter kampen modtog holdet præmiebeviser og pokal. Mesterskabet indkasserede 100.000 kr. fra Carlsberg samt 50.000 kr., 20.000 kr. fra Carlsberg og 30.000 kr. fra Toms, fordi EfB sammen med Næstved var rækkens mest scorende hold – pengene gik dog til mestrene grundet den bedste måldifference.
Jens Jørn Berthelsen, der ellers var ved at forlade EfB i sommerpausen, modtog efter 43 ud af 55 stemmer fra med- og modspillere, trænere og DBU’s komité titlen som Årets fodboldspiller.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”18403″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]EfB fotograferet med pokalen efter sejren over KB. Foto: fodboldhistorik.dk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]I pausen mellem EfB og FCM på fredag d. 25. oktober vil guldholdet fra 1979 blive hyldet på græsset på Blue Water Arena, og efter kampen vil det være muligt at møde spillerne i EfB Caféen.
>> Køb din billet til opgøret allerede nu og spar både tid og penge[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”17324″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Stående fra venstre mod højre ses: Eivind Jensen (holdleder), Rudi Strittich (cheftræner), Erik Brock Pedersen, Ole Madsen, Jørgen Bach, Flemming Iversen, Jørgen Toft og Kristian Østergård. Knælende fra venstre ses: Erik Jespersen, Jens Jørn Bertelsen, Ole Kjær, Leif Hansen, Torben Luxhøj, Jan Hansen og Henning Nielsen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Næste Hjemmekamp
søndag d. 4. august - kl. 14.00
Blue Water Arena
Køb billet
logo - logo