Klub

Michael Kalt gør status inden sæsonstart

Med sæsonstart inden for nær rækkevidde for Esbjerg fB gør bestyrelsesformand Michael Kalt status i kølvandet ovenpå skuffelsen over nedrykningen, og kigger frem mod det fodboldår, der venter, hvor målet er oprykning. Samtidig fortæller han blandt andet, at EfB agter at forstærke truppen inden transfervinduet lukker. 

Om godt to uger tager Esbjerg fB hul på en ny sæson, når holdet på udebane tirsdag d. 2. august møder Kolding IF i pokalturneringen og fire dage efter åbner i 2. division på udebane mod Brabrand IF. Forberedelserne til det kommende fodboldår har længe været i gang, og bestyrelsesformand Michael Kalt sætter ord på nogle af de initiativer og overvejelser, der pågår.

Sportslig genrejsning

Kalt evaluerer således det foregående år, og kigger samtidig frem mod den nye tilværelse i landets tredjebedste række, der starter primo august.

– Først og fremmest var seneste sæson meget, meget skuffende og frustrerende at være vidne til for alle, der holder med og af EfB. Det skal jeg være den første til at erkende, og jeg tager som bestyrelsesformand ansvaret på mig.

– Vi begik en række dyrebare fejl i den netop overståede sæson, der endte med at koste dyrt i sidste ende. Det er alle i og omkring EfB blevet mindet om mange gange og med rette, og vores opgave er at lære af det, hvilket jeg mener, vi har gjort. Også før nedrykningen var en realitet.

– Det har blandt andet været vigtigt for os at finde den helt rette cheftræner til det sportslige projekt, og ham har vi udpeget i Lars Vind, der med sit kendskab til dansk fodbold og ikke mindst EfB er det perfekte match til at stå i spidsen for førsteholdet. Samtidig har han stor erfaring med talentudvikling og været med til at skabe gode resultater i EfB Akademi, som både nu og i fremtiden vil være et vitalt omdrejningspunkt i klubben.

– Strategien om at have et ungt, dynamisk fodboldhold der formår at komme frem over stepperne, når mulighederne byder sig via at aggressivt presspil, er der ikke ændret på. Det er den form for fodbold, vi tror på, vil give os succes på den lange bane, og den opgave er vi overbeviste om, at Vind sammen med sit dygtige trænerteam kan løfte.

– Vi er klar over, at unge spillere har en stejl læringskurve og begår nogle naturlige fejl som et led i deres udvikling, hvilket der skal være plads til. I modgang er det derfor vigtigt, at erfarne spillere kan træde i karakter og hjælpe til. Flere spillere i den nuværende trup har allerede prøvet meget trods en relativ ung alder, og dem kan vi med rette have forventninger til.

– Grundlæggende er vi meget tilfredse med den nuværende trup, der rummer et mix af uforløst potentiale og mange, dygtige unge spillere fra eget akademi, der banker på, men vi er også bevidste om vigtigheden af at få nye impulser ind i truppen. Derfor er vi aktive på transfermarkedet, hvor vi har en klar plan for, hvor vi ønsker at forstærke os, men vi forcerer ikke noget, og tillader os at være grundige i den proces.

– 2. division bliver en hård udfordring, og der er ingen tvivl om, at vi bliver klubben, alle andre vil elske at slå. Der er kun et mål for sæsonen, og det er en oprykning tilbage til NordicBet Ligaen, men det kommer til at kræve hårdt arbejde og ydmyghed, og det er jeg fortrøstningsfuld omkring, at alle i klubben er klar til at investere. Jeg glæder mig til at følge sæsonen, der starter d. 2. august, og forhåbentligt får vi en resultatmæssig god indledning, og så ved vi alle, hvordan et hold pludselig kan få to plus to til at give fem, fortæller han.

Kommerciel udvikling

Forretningsmæssigt har EfB særligt i 2022 taget store skridt i den rigtige retning, og der er søsat initiativer til gavn for både partnere og fans, fortæller han:

– Vi har fået etableret et stærkt, kommercielt team i EfB, som er nytænkende i forhold til måden at tegne og ikke mindst aktivere partnerskaber på, og det er et vigtigt strategisk parameter for os. I endnu højere grad skal partnere kunne måle effekten af at være en del af fællesskabet, og jeg kan lytte mig frem til, at mange heldigvis synes, det er meget spændende.

– Jeg besøger Esbjerg med jævne mellemrum, fordi det er vigtigt for mig at sidde ansigt til ansigt med de mennesker, der støtter op om EfB. Men også for at høre på gode idéer, modtage kritik og diskutere tingene, og jeg sætter pris på hvert et møde.

– EfB er og skal være en åben klub. Det gælder hele vejen rundt, og vi bruger mange ressourcer på at komme ud i byen og oplandet og møde folk uanset, om det er med henblik på en ny partneraftale, en kop kaffe og en snak om rigets tilstand eller spillere, der møder børn på fodboldskoler i vores 49 samarbejdsklubber.

– Det er vigtigt for os, og vi tror på, at det kan være med til at genskabe begejstringen for EfB og lysten til at besøge Blue Water Arena, som er et helt fantastisk stadion.

– Vi har en masse spændende initiativer på tegnebrættet, som vi vil rulle ud i det tempo, det er muligt, og den første konkrete ting, der er på plads, er den nye webshop, som går i luften til efteråret. Der har været stor efterspørgsel på bedre merchandise-muligheder for fans, der ikke lige bor i Esbjerg, og det har vi lyttet til og vægtet højt i forbindelse med skiftet til hummel som ny tøjpartner, så det glæder jeg mig meget til at se blive rullet ud.

Langsigtet projekt

Bestyrelsesformanden beskriver samtidig de langsigtede planer sportsligt og økonomisk.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, hvad formålet med EfB er. Det er at bringe klubben tilbage til, hvor den fortjener at være, og det er i Superligaen. Det tror vi fuldt og fast på, vil lykkes, og drømmen er da, at vi i 2024 kan fejre klubbens 100-års jubilæum med en oprykning dertil.

– Men det er fodbold, og det går op og ned, og i sidste ende kan små ting som stolpe ind eller stolpe ud være det, der afgør, om man får succes eller ej, og der vil utvivlsomt komme bump på vejen. Her og nu er derfor alt vores fokus på i første omgang at spille os tilbage i NordicBet Ligaen, men ingen skal være i tvivl om det langsigtede mål.

– Foruden de sportslige målsætninger har vi i bestyrelsen et klart fokus på, at EfB skal være bæredygtig rent økonomisk. Over tid skal det være slut med store millionunderskud, for vi skal etablere en forretning, der er sund og troværdig, og en af de primære drivere i forretningsmodellen vil være salg af egne spillere til udenlandske adresser, som EfB har flotte traditioner for.

– Derudover kræver det en stor opbakning fra det lokale erhvervsliv og ikke mindst fans og tilskuere. Det var nogle af de parametre, der gjorde mig interesseret i at investere i EfB, for jeg kan se, hvor flot en opbakning, der historisk har været. Den her sommer har gjort ondt, og jeg er indforstået med, at vi i EfB skal arbejde hårdt for at få troen på projektet tilbage for alvor, men som jeg har redegjort for, så har vi evalueret grundigt på, hvad der har været godt og skidt og taget ved lære og sat ind, hvor det var nødvendigt. Mit håb og min tro på projektet er i hvert fald fortsat intakt, men mest af alt glæder jeg mig først og fremmest til en ny start, når sæsonen begynder, slutter han.

Næste Hjemmekamp
fredag d. 31. maj - kl. 19.00
Blue Water Arena
Køb billet
logo vs logo